Er zijn heel veel scheepslampen te vinden op sites als Marktplaats of Catawiki, hier zitten veel authentieke scheepslampen bij, maar ook veel replica’s uit midden 20e eeuw of jonge, sommige van deze “oude” scheepslampen of lantaarns worden ook nieuw aangeboden op Chinese websites.
Helaas is de informatievoorziening van verkopers vaak niet accuraat, meestal door onwetendheid. Op foto’s is niet altijd te zien of het om een origineel of replica gaat.
Hier heb ik een paar tips om echt van “nep” te onderscheiden. Zodat jij potentiële miskopen kunt voorkomen.
Twijfelt u nog steeds over de authenticiteit van een scheepslamp die u in uw bezit heeft of van plan bent aan te schaffen? Stuur dan een bericht met wat foto’s via de contactpagina, mogelijk kan ik u meer vertellen.
Controleer de staat van de lamp
Wanneer een lamp in een te goede (nieuw) staat is, dan is dit al reden tot twijfel. Uiteraard kan het new old stock zijn,
New Old Stock
Dit betekent dat een lamp wel origineel is, maar nooit gebruikt.
Echter, is de kans groot dat het om een replica gaat.
Scheepslampen die aan de buitenkant van een schip gehangen hebben zullen altijd sporen van de tand des tijds vertonen. Scheepslampen die binnen gehangen hebben zullen meestentijds ook lichte sporen van gebruik kennen.
Neem de tijd voor online onderzoek
Uiteraard is een grote online onderzoeks methode genaamd: Google.
Zijn er merken op de lamp vermeld, voer dit dan eens in op Google. Wanneer deze lamp vaak in de omloop is, in (te) goede staat, dan is de kans groter dat het een replica is.
Als er niets op staat kan de app Google Lens ook uitkomst bieden, hiermee kun je zoeken met een afbeelding.
Controleer de datering
Regelmatig kom ik scheepslampen tegen waarbij er een plaatje op staat met een datering. Bijvoorbeeld een jaartal. Als je dit ziet dan is dit direct reden tot twijfel en vaak een replica. Als er een datum in staat, dan is dit er meestal ingeslagen.
Voorbeelden van replica´s
Op de foto’s zie je een paar goede voorbeelden van replica’s. Dit, omdat de jaartallen die erop staan niet kloppen. Gezien productie vanaf de jaren 60 tot heden.

No 1255
Dumbarton, Scotland
1869







Een case study – Een lamp van de ¨Holland Amerika Lijn¨

Toch een mooie lamp voor in het interieur.
Om jou te laten zien hoe slim sommige verkopers kunnen zijn in het verkopen van replica lampen. Neem ik je mee in het volgende voorbeeld. Op de lantaarn staat de volgende tekst:
Holland Amerika Lijn
SS Nieuw Amsterdam
1st Class Only

De verkoper meldde mij dat deze cadeau gegeven werd aan de eerste 1e klas passagiers van de SS Nieuw Amsterdam na de tewaterlating, dit stond ook bij een advertentie op Catawiki, vermoedelijk was dit dan ook de bron van de verkoper. Hier had ik sterk mijn twijfels over en heb dus contact opgenomen met de HAL (Holland Amerika Lijn), die mij weer doorverwezen heeft naar de vereniging De Lijn.
Deze vereniging kon mij vertellen dat deze lantaarn pertinent niet afkomstig is van de HAL en dat de HAL nooit een messing gift of souvenir heeft weggegeven of verkocht. Ze gaven aan dat er een handige jongen was/is die op veel verschillende producten dit plaatje plaatst.
Nawoord – Controleer altijd
Al zijn sommige lampen replica, toch staan ze vaak mooi in het interieur of voor andere doeleinden, maar de waarde wordt toch zeker ook bepaald door de authenticiteit.
Het is bij twijfelgevallen vaak wijs om altijd (extra) te controleren. Stel vragen over de herkomst, controleer het merk of het plakkaatje wat op de scheepslamp te vinden is. Sommige replica’s wisselen van eigenaren zonder dat enig eigenaar door heeft dat het om een replica betreft!
Als laatste redmiddel kunt u ook altijd een expert raadplegen. Ik help u graag hiermee, laat het me weten via het contactformulier.