Mijn stormlampen

Op deze pagina staan alle stormlampen die ik door mijn handen heb gehad en de informatie die ik hierover heb gevonden. Voor deze site heb ik diverse bronnen gebruikt. Deze sites staan bij de bronvermelding vernoemd. Op deze sites zijn nog veel meer stormlampen te vinden en deze sites zijn dus zeker de moeite waard om te bezoeken.

Mocht u opmerkingen en/of aanvullingen hebben over onderstaande informatie en/of datering, dan verneem ik dat graag.

Feuerhand

Feuerhand logo, producent stormlampen

Wil je meer weten over de historie van Feuerhand, neem dan een kijkje op de pagina over de historie van Feuerhand:
https://www.delampenman.nl/stormlampen-stormlantaarns/#Feuerhand

Een eenvoudige manier om Feuerhand stormlampen te dateren is door de glaslifter, zit deze aan de rechterkant dan is het een vooroorlogs model, zit hij aan de linkerkant dan is het een naoorlogs model.

Feuerhand 176E

De Feuerhand 176 E werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld als een zuinige stormlamp, er zit namelijk brander in van 1,5 inch. De productiedatum is dan ook van 1939 t/m 1943.

De bijzondere ronde kap is als bescherming tegen wind en zodat er geen licht door de schoorsteen kwam. Deze stormlamp is namelijk ook veel gebruikt met blauw glas, als verduisteringslantaarn.

Ook bijzonder is de glaslifter, deze zit wel aan de linkerkant, maar zit buiten de buizen, i.p.v. erbinnen.

Type: Cold-Blast
Hoogte: 20,5 cm

Feuerhand 260

De Feuerhand 260 is geproduceerd van 1925 t/m waarschijnlijk 1933.
Dit is de grootste stormlantaarn welke Nier geproduceerd heeft en het was een replica van de Dietz No.2 D-Lite. Hij is gelijk aan de Feuerhand 280, maar heeft een grotere tank. Zeer imposante stormlamp.

Type: Cold-Blast
Hoogte: 34,5 cm

Feuerhand 275

De Feuerhand 275 is geproduceerd van 1932 t/m c.a. 1985.
Type: Cold-Blast
Hoogte: 24 cm

Feuerhand 275, 1932 t/m 1939

Deze Feuerhand is de eerste uitvoering van het model 275, dit is te herkennen aan de schuin aflopende schoorsteengaten, die net onder het dak zitten. Dit model is geproduceerd van 1932 t/m 1939.
Op de tank staat links van het logo Made in en Feuerhand, rechts van het logo Germany en *Nr.275*.

Deze Feuerhand 275 is in een zeer goede staat, hij was dan ook bedekt met een hele dikke laag gele verf, zag er niet uit, maar heeft er wel voor gezorgd dat hij in goede staat is gebleven.

Feuerhand 275, 1939-1942

Deze Feuerhand 275 Baby is geproduceerd van 1939-1943. Glaslifter zit aan de rechterkant. Made in Germany staat links en rechts van de vuldop.

Feuerhand 276

De Feuerhand 276 is geproduceerd vanaf 1933 tot en met heden. Deze Feuerhand 276 Baby Special is geproduceerd na 1960, dit is te herkennen door de 8 gaatjes in de schoorsteen. Ik vermoedt dan ook dat deze uit de jaren 70/80 is. Glaslifter zit aan de linkerkant. W. Germany staat links van de vuldop.

De Superflam is een model welke speciaal voor verkoop in Frankrijk is geproduceerd.

Bijzonder aan dit model is dat de sticker van het bedrijf wat deze Feuerhand stormlamp verkocht heeft bewaard is gebleven, Valette & Pavon uit Villeurbanne.

Type: Cold-Blast
Hoogte: 26 cm

Feuerhand 276 STK

De Feuerhand 276 Sturmkappe (STK) is geproduceerd van 1953 t/m 1989. In deze vouw van de Sturmkappe is 1 9 vermeld. De Sturmkappe was een uitvinding van Feuerhand welke ervoor zorgde dat de vlam nog beter beschermd werd tegen wind, en dus beter geschikt was bij gebruik in slechte weersomstandigheden.

Type: Cold-Blast
Hoogte: 27,5 cm

Frowo

Logo van Frowo, Fröhlich en Wolter, stormlampen

Wil je meer weten over de historie van Frowo, neem dan een kijkje op de pagina over de historie van Frowo:
https://www.delampenman.nl/stormlampen-stormlantaarns/#Frowo

Bij de vooroorlogse Frowo stormlampen staat er een logo op de tank van een hond met een stormlamp in de bek.
Frowo stormlampen welke kort na de Tweede Wereldoorlog zijn geproduceerd zijn voorzien van een windroos, dit is van c.a. 1945 tot 1950.
Hierna is er geen logo meer op de tank gekomen.

Frowo Nr. 75

Frowo Nr. 75 met rood glas.
De Frowo 75 is geproduceerd vanaf eind jaren 40 tot 1971. Dit model is er één uit de latere periode 1950/1971

Type: Cold-Blast
Hoogte: 31 cm

Frowo 435

Voor een Hollandse verzamelaar mag deze bijzondere stormlamp niet in zijn verzameling ontbreken. De Frowo 435 is speciaal voor de Nederlandse firma Brone N.V. geproduceerd. En dan ook nog eens in deze schitterende kleur. Vermoedelijk jaren 60-80.

Type: Hot-Blast
Hoogte: 38 cm

Bat, Fr. Stübgen & Co, Hasag

Logo van Stubgen Bat fledermaus

Wil je meer weten over de historie van Fr. Stübgen & Co en Hasag, neem dan een kijkje op de pagina over de historie van Fr. Stübgen & Co en Hasag:
https://www.delampenman.nl/stormlampen-stormlantaarns/#Bat_Fledermaus_Fr_Stubgen_Co

Bat 2849

De Bat 2849 is geproduceerd van 1902 t/m 1933(?). Op dit moment weet ik nog niet van welke productiedatum dit model is. Heeft wat bijzondere kenmerken. Allereerst staat er op de tank 6 D.R. Patent, waar de 6 voor staat is mij niet bekend, mogelijk een vroegere markering van het type lantaarn. D.R. Patent staat voor Deutsche Reich Patent. Bovenop de Stormlamp staat het nummer 2849. Op het wieltje staat uiteraard een vleermuis.

Het glas heeft wat schade door de jaren, waardoor deze niet perfect passend is, maar ik vermoedt dat het wel origineel is. Op het glas staat aan de ene kant D.R.G.M., wat staat voor Deutsches Reichsgebrauchsmuster. Aan de andere kant staat D.R.P., Deutsche Reichs Patent.

Een erg bijzondere stormlamp, waarschijnlijk de oudste die ik in mijn bezit heb.

Type: Hot-Blast
Hoogte: 36,5 cm

Bat 2850

De Bat 2850 is geproduceerd van 1910 t/m waarschijnlijk kort na de oorlog. Eerst door Fr. Stubgen & Co en later door Hasag.

Dit exemplaar is van c.a. 1937/1940, stormlamp welke geproduceerd is door Hasag dit is te herkennen door de punt achter 2850 en uiteraard door het logo op de tankdop. Met nog deels de originele verf, zoals op de glashouder en op de tankdop.

Type: Hot-Blast
Hoogte: 39 cm

Bronvermelding

Twee hele interessante Duitse sites, met veel verschillende stormlampen en duidelijke uitleg over de datering van stormlampen:
https://lucernae.jimdofree.com/

https://sirkosdrive.jimdofree.com/

Hele mooie en uitgebreide site over het merk Frowo:
https://www.frowo.info/home/laternen-und-lampen/